Jul och nyår är högtider då många av våra katter och hundar riskerar att bli allvarligt sjuka.

Jul och nyår är högtider då många av våra fyrbenta familjemedlemmar riskerar att bli allvarligt sjuka. Varje år åker hundar och katter in till veterinären efter att de fått i sig julmat, julblommor eller julpynt. I värsta fall kan de få livshotande skador. 

Det kan förstås vara frestande att julpynta och att låta djuren smaka på de godsaker som vi själva stoppar i oss men såväl julmat som julblommor och julpynt kan vara livsfarliga så det gäller att se upp. 

Nedan sammanställer vi de viktigaste sakerna du bör hålla djuren borta från under julhelgerna.



Fet och salt julmat: Fett och salt i små mängder är ingen fara men ofta blir det lite mycket av det goda och då är inte ens skinkspadet okej att ge djuren. Det är på tok för salt och för fett. Fettranden på julskinkan ska inte heller ges då speciellt hundar är extra känsliga för en så pass koncentrerad mängd fett vid ett och samma tillfälle. Deras bukspottkörtel kan överreagera vilket leder till bukspottkörtelinflammation som är ett livshotande tillstånd. Symtom på det är bland annat kräkningar och diarré. När det gäller salt behövs inga stora mängder julmat för att man ska komma upp i en skadlig dos i förhållande till hundens vikt. Saltförgiftning kan i värsta fall ge kramper, kräkningar och medvetslöshet.

Deg från julbak: Jäsande deg är farlig eftersom den fortsätter att jäsa i en varm djurmage och ständigt producerar etanol. Etanol tas snabbt upp i blodet och djuret kan då bli svårt alkoholförgiftat. Förutom symtom på berusning så sjunker blodsocker och blodtryck vilket i sin tur kan leda till chock, kramper och död. Gräddade bullar är dock inte farliga men tänk på att saffran i stora mängder kan vara det. Och även russin. Se längre ner i artikeln.

Lök: Julens recept på Janssons frestelse, köttbullar och annat innehåller ofta mycket lök. All lök är giftig och kan ge blodbrist, i vissa fall så allvarlig att djuret behöver en blodtransfusion. Symtomen kan vara bleka slemhinnor, kräkningar, matvägran och kramper.

Nötter: En nöt kan fastna både i halsen och i tarmen och ge ett livshotande tillstånd. Om djuret har satt i halsen är det förstås bråttom varpå första hjälpen redan i hemmet kan göra stor skillnad och rädda liv. Se leget avsnitt om detta längre ner. Om din hund börjar kräkas, mår illa eller inte vill äta så kan detta tyda på att något har fastnat i tarmen, till exempel en nöt, Tarmrörelserna stannar då av och djuret blir allmänpåverkat. I dessa fall är det bråttom att åka till veterinären för undersökning, diagnos och åtgärd. Macadamianöten är inte bara farlig för att den kan fastna utan den är dessutom giftig bara som den är. Undvik därför helst att ha dessa hemma. Om hunden får fatt på dem kan de ge problem med muskler och nervsystem samt biverkningar så som kräkningar, apati, svaghet, ökad kroppstemperatur och skakningar.


Choklad: Det är framförallt ämnet Teobromin i kakao som är farligt för hundar och katter. Ju högre kakaohalt desto farligare. Våra djur är mycket känsligare för teobrominet än vad vi människor är och därför kan även en ljus chokladkaka vara farlig. Vi rekommenderar därför att undvika all typ av choklad till hundar och katter. Om ditt djur ändå har fått i sig choklad så kontakta omedelbart veterinär och uppskatta hur mycket, vilken kakaohalt och sort det handlar om. Vanliga symtom på chokladförgiftning är kräkning, diarré, hjärtklappning och kramper. Det behövs inte så mycket choklad för att det sa bli farligt. Så lite som 30g mörk choklad kan innebära dödlig dos för en 5-kilos hund.

Russin: Det är egentligen inte russinen i sig som är farliga utan det mögel som kan växa på vindruvorna. Därför är det omöjligt att veta om hunden kommer att bli förgiftad eller inte. Eventuellt mögel är inte synligt för dig som djurägare så farliga russin kan inte sorteras bort. Vid förgiftning skadas njurarna så pass allvarligt att det kan leda till njursvikt. Vanliga symtom vid förgiftning är kräkning, diarré, vinglighet och buksmärta.



Glitter och paketsnören: Dessa är inte giftiga i sig men däremot roliga att leka med och att äta på. Särskilt för valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Om djuret får i sig glitter eller presentsnören så kan de orsaka stopp och svåra skador i svalg, mage och tarmar. Därför är det väldigt viktigt att hålla den här typen av material borta från djuren.

Elsladdar och julbelysning: Även dessa är givetvis lockande för djuren att leka med och bita i. Inget som leder till förgiftning men som ändå kan vara nog så allvarligt och livshotande om de får i sig elektrisk ström.

Julväxter: Alla liljeväxter är farliga och katter är extra känsliga. Om de äter av växterna så kan det leda till akuta njurskador. Julrosor är till och med så pass farliga att djuret kan avlida. Julstjärnor och julkaktusar kan ge kräkningar och irritation i luftvägarna medan Amaryllis är lite mindre giftig. Glöm inte Hyacinterna. Även de är farliga för djuren. Växternas lökar är extra farliga så håll växterna i en höjd som de inte kommer åt.

Levande ljus: Tänk på att nyfikna hundar och katter som vill undersöka levande ljus kan råka välta omkull dem med svansen eller till och med fatta eld i pälsen.

Fri Frakt
30 Dagars Returrätt
Säker Betalning